Видове връзки за обувки – всичко, което трябва да знаете – част I

Важно е да бъдем запознати с всички видове връзки за обувки и как успешно да ги съчетаваме с нашия стил. Връзките за обувки са ключов елемент от завършека на една обувка. Те могат да подчертаят или да създадат изцяло ново стилово усещане, да повишат комфорта по време на ходене, и дори да модифицират формата на обувката според спецификите на ходилото.

Предлагаме различни видове връзки за обувки

В този ред на мисли, изборът на правилните връзки за обувки може да се окаже една не само приятна, но също така и доста отговорна задача. Днес ще поговорим малко по-подробно за различните видове връзки за обувки, предлагани на пазара. Преди да направите своя избор, добре е да вземете предвид тяхната специфика и характерните им особености.

Вярвате или не, когато се наложи да смените връзките на любимия си чифт обувки, ще се окажете пред избор, който вероятно ще е по-сложен, отколкото първоначално сте си го представяли. Връзките за обувки се различават не само по цвят, стил и дизайн. Различават се и по редица други показатели, за които предстои да ви разкажем. 

Видове връзки за обувки според материала за изработка

Едни от най-важните характеристики на връзката са характерът и структурата на нейния състав. Различните материи и тъкани, логично, предполагат различна здравина и издръжливост, различна степен на замърсяване, както и различна средна продължителност на живота

Ето кои са най-популярните и най-широко разпространени видове връзки за обувки в зависимост от тъканта на изработка:

Кожени връзки за обувки

Кожените връзки, наричани още rawhide връзки, са реално прототипа на връзките за обувки, създаден близо четири хилядолетия преди новата ера. Те са изработени от сурова кожа. Материал с оптимална здравина и издръжливост, който обаче е доста по-твърд и предполага някои специфики по отношение на връзването. Когато използвате кожени връзки трябва да имате предвид, че възелът неминуемо ще стърчи на известно разстояние над обувката. Факт, който от своя страна ще придаде по-характерен и стилен външен вид на вашите мокасини или обувки тип “лодка”.

Памучни връзки за обувки

Памучните връзки са една разумна, финансово достъпна и широко разпространена опция. Най-често ще видите тази комбинация с кецове или друг вид ежедневни и спортни обувки. Памукът е естествено влакно, което осигурява здравина и комфорт, в комбинация с изключително лесно почистване. Той определено губи първоначално изрядната си текстура след около една година интензивно използване. Добрата новина е, че замяната на памучните връзки е повече от безпроблемно начинание, предвид твърде приемливата цена на този тип продукти.

Цветни връзки за обувки

Връзки за обувки от текстуриран или усукан полиестер

Връзките от текстуриран или усукан полиестер, от своя страна, са по-издръжливи от памучните. Това се дължи на естествените водоустойчиви свойства, присъщи на полиестера. Ако полагате правилна грижа за тях, един чифт може да издържи години наред. Ето защо този тип връзки са предпочитани за обувки с по-тежка или продължителна експлоатация - работни обувки, обувки за зимни спортове и т.н.

Връзки от полиестерна коприна

Връзките от полиестерна коприна по същество притежават същите качества като останалите полиестерни връзки, като обаче предлагат радикално различно стилово усещане. Тези връзки са широки, сатенено меки и изключително елегантни. Често се предлагат в различни принтове, които да освежат и обогатят външния вид на кецовете или ежедневните ви обувки. По този начин, един и същ чифт, може да преживее няколко коренно различни стилови превъплъщения, благодарение само на смяната на връзките.

Найлоновите връзки за обувки

Найлоновите връзки са сред най-издръжливите модели връзки за обувки, които бихте могли да закупите. Те са устойчиви както на вода, така и на особено неблагоприятни атмосферни влияния. Достатъчно доказателство за това е фактът, че такъв вид връзки се използват най-вече в комбинация с планински обувки, обувки за лов и риболов, и дори военни обувки. Найлоновите връзки имат по-висока продажна цена, но и с по-голяма възвръщаемост спрямо по-евтина обувка. Цената им обикновено се изплаща с дълъг период на ползване, изключителна здравина и сигурност по време на вашите по-екстремни и приключенски занимания.

Ластични връзки за обувки

Ластичните връзки, както може би интуитивно се досещате, предполагат изключителен комфорт и мекота за крака. Често те се прикрепват към обувката по начин, който позволява обуване без допълнително развързване. Така можете лесно да трансформирате обувка с връзки в обувка без връзки. В допълнение, този вид аксесоар придава гъвкавост, особено ценна за някои видове спортни обувки или обувки за деца.

Силиконови връзки за обувки

Силиконовите връзки също попадат в категорията на така наречените “връзки, които не се връзват”. Те се прокарват през отворите за връзки или се прикрепват към тях с помощта на специални клипсове. Така обувката може да се обува и събува без връзките изобщо да бъдат докосвани. Те могат да се използват за почти всички видове ежедневни обувки. Не се развързват, почистват се изключително лесно и са нестандартен моден аксесоар, изключително популярен сред тийнейджърите.

Видове връзки за обувки

И след като вече вероятно сте набелязали своя фаворит, ето какво още трябва да вземете предвид.

Видове връзки за обувки според форма и дължина


© 2024 Чисто & Просто. Всички права запазени.

Когато посещавате или взаимодействате с нашите сайтове, услуги или инструменти, ние или нашите упълномощени доставчици на услуги можем да използваме бисквитки за съхранение на информация, за да ви предоставим по-добро, по-бързо и по-сигурно изживяване, както и за маркетингови цели.